Brunarice iz lepljenega lesa ali okroglih brun?

Lepljen les prodaja

Pri izdelavi lesene hiše smo postavljeni pred nekaj pomembnih odločitev, med katerimi verjetno najbolj izstopa prav ta, ali se odločimo za naravna okrogla bruna, ali pa izberemo lepljen les. Prodaja lesa in lesenih polizdelkov omogoča svobodno odločitev in nudi veliko izbire, seveda pa opciji nista povsem primerljivi.

Naravna bruna

Lesene hiše iz naravnih brun se pogosto označujejo kot edine prave brunarice. V tem primeru gre namreč za značilna okrogla bruna, ki dajo objektu končno podobo, hkrati pa je material povsem naraven in zelo cenjen. Z vidika estetike in kakovosti materiala so naravna bruna vsekakor dobra izbira.

Ima pa ta opcija kar nekaj slabosti. Ne dopušča na primer izdelave učinkovite izolacije, če ne želimo pokvariti naravne podobe sten. Poleg tega so naravna bruna izpostavljena pokanju in drugim znakom staranja, s tem pa vabijo še druge nevšečnosti. Treba je torej izbrati nadvse kakovostna bruna, kar pa pomeni visoko ceno, ki je značilna za brunarice iz naravnih brun.

Lepljen les

V veliki meri se lepljen les prodaja prav za izdelavo lesenih hiš. Gre za obdelan les, ki je pravzaprav izdelan iz lepljenih plasti kakovostnih lesenih plošč. S tem se les zelo kakovosten, pa tudi dokaj enostavno dobavljiv, cena posledično ni posebej visoka. Stene iz lepljenega lesa je lažje izolirati, tudi vzdrževanje in drugi posegi nasploh so enostavnejši. Prav tako se lepljen les prodaja v različnih oblikah, možno je izdelati tudi zahtevnejše gradbene elemente po meri.

Lepljen les nima kakšnih posebnih funkcionalnih pomanjkljivosti, tudi po kakovosti je povsem primerljiv, če ne celo boljši od naravnih brun. Omeniti gre le estetiko, ki se ne more povsem kosati s podobo naravnih brun. Poleg tega lahko v nekaterih primerih kot zadržek navedemo tudi dejstvo, da brunarice iz lepljenega lesa zaradi uporabe lepil niso povsem naravne bio hiše.