Čiščenje steklenih površin je lahko prava nočna mora

čiščenje hiše

Čiščenje steklenih površin je lahko prava nočna mora

Težko bi našli človeka, ki v čiščenju zares uživa, večinoma ta opravila zgolj toleriramo, da lahko živimo v prijetnem in udobnem okolju. Na srečo nimamo zelo zahtevnega dela, posvečamo se večinoma tistim nalogam, ki so potrebne za sprotno vzdrževanje čistoče in ustreznega higienskega standarda. Doma tako ali tako nimamo kakšnih zahtevnih madežev, prav tako se ne srečujemo z nedostopnimi kotički ali kakšnimi zelo velikimi površinami. Še vedno pa naletimo na kakšne posebne izzive, recimo na čiščenje steklenih površin. Ravno takšne naloge nam grenijo življenje, tudi če smo vajeni rednega čiščenja po stanovanju.

Steklene površine se lahko izkažejo za precej zahtevne, zato se moramo na delo dobro pripraviti. Tu nam priskoči na pomoč posebna oprema, dobro bomo izkoristili tudi nekatera čistilna sredstva za gladke in sijoče površine. Vseeno bo treba v delo vložiti kar nekaj energije in časa, še vedno pa ne moremo pričakovati zares brezhibnih rezultatov. Če imamo veliko dela s steklenimi površinami, bo morda pametno za čiščenje koristiti pomoč čistilnega servisa.

Kako opraviti čiščenje steklenih površin doma?

Ne bomo pa takoj obupali, najprej poskusimo kar sami očistiti bolj ali manj zahtevne steklene površine. Pri tem namreč imamo nekatere dobre rešitve, s katerimi se lahko lotimo dela. Najboljši rezultat lahko pričakujemo, če uporabljamo posebne čistilce za okna oziroma nasploh za steklene površine. To so lahko akumulatorske naprave, ki so precej praktične za domačo uporabo, čiščenje steklenih površin bo hitro in enostavno, pa tudi končni rezultat je nadvse prepričljiv. Splača se poseči po kakšnih naprednejših modelih – ta oprema ni pretirano draga, težka in nerodna, zato imamo lahko doma tudi napredno napravo. 

Podobne izzive kot čiščenje steklenih površin postavljajo tudi ploščice in drugi gladki materiali

V vsakem primeru je za steklo pametno izbrati tudi posebna čistilna sredstva. Tudi zato, ker se na steklenih površinah lahko nabira presenetljivo trdovratna umazanija, ki je zlepa ne bomo uspeli odstraniti. Poslužujemo se namenskih čistil za steklo, sploh pri čiščenju zunanjih steklenih površin, ki so pogosto precej umazane. Takšno umazanijo najprej očistimo z vodo, nato pa še s sredstvi za steklo.

Trik za čiščenje steklenih površin je še v tem, da okna po čiščenju dobro posušimo s suho in čisto krpo. Ravno v primeru, da nimamo pravih čistilnih sredstev, s tem naredimo veliko razliko. Če čistimo z vodo, bomo gotovo opazili sledi čiščenja, saj voda izhlapi, ostanejo pa minerali in drugi vsiljivci, ki so na stekleni površini še kako opazni. Za učinkovito čiščenje z izvrstnim rezultatom površino torej tudi posušimo.

Čiščenje steklenih površin in drugih zahtevnih materialov

Doma se seveda ne srečujemo le s steklom, tudi drugi materiali nam lahko povzročajo preglavice. Pravzaprav so nekatere površine povsem primerljive s steklom, sploh z vidika čiščenja. Tako veljajo načela za čiščenje steklenih površin tudi za druge sijoče gladke površine, ki so pogosto še bolj kritične. Lesk takšnih površin naredi lep vizualni učinek, a hkrati bomo hitro opazili, če je površina prašna ali umazana, takoj se poznajo tudi odtisi, lise in druge sledi. Pri čiščenju se pokažejo podobne težave kot pri steklu, za seboj bomo pustili sledi čiščenja, če ne uporabljamo prave opreme in sredstev.

Posebni izzivi nas čakajo tudi pri čiščenju drugih površin, recimo oblazinjenega pohištva in mehkih talnih oblog. V te se umazanija globoko zažira in težko jih zares temeljito očistimo. Potrebno bo globinsko čiščenje, za kar spet potrebujemo posebno opremo, v delo pa bo treba vložiti tudi veliko energije. To je sicer precej drugačno opravilo kot čiščenje steklenih površin, a vseeno nam lahko povzroči veliko preglavic. Staro pohištvo, ki ga že dlje časa nismo dobro očistili, predstavlja še posebej velik zalogaj, a hkrati je v takšnem primeru globinsko čiščenje tudi še toliko bolj pomembno, saj lahko nabrana umazanija povzroča velike težave, recimo alergijske reakcije. Da bi imeli stanovanje res čisto in bi takšna tveganja čim bolj omejili, izkoristimo pomoč profesionalnih čistilcev.

Profesionalno čiščenje steklenih površin je za večje objekte gotovo najboljša izbira

Storitve za čiščenje steklenih površin in drugih zahtevnih materialov

Storitve globinskega in generalnega čiščenja, pa tudi čiščenje steklenih površin in druge posebne storitve najdemo v ponudbi čistilnih servisov. Za čiščenje na domu bomo potrebovali izvajalca, ki nam je blizu, zato je dobro vedeti, kje iskati čistilni servis. Maribor in Ljubljana pri nas ponujata največ izbire, saj se ponudba razvija tam, kjer je po teh storitvah največ povpraševanja.

Čeprav je poslovanje čistilnih servisov pogosto precej osredotočeno na poslovne prostore, bomo našli tudi ponudbo za storitve na domu. A prave izvajalce bomo gotovo našli tam, kjer je veliko poslovnih prostorov, javnih površin in podobnih lokacij, ki jih je treba redno čistiti. Tako nam ponujata najboljši čistilni servis Maribor in Ljubljana, včasih pa najdemo kakšne storitve tudi pri drugih izvajalcih. Izbira je odvisna od tega, kaj pravzaprav potrebujemo. Za kakšne posamezne izzive pogosto najdemo tudi druge ugodne ponudbe, recimo če želimo globinsko očistiti sedežno garnituro ali preprogo. Prav tako najdemo ponudbo za čiščenje steklenih površin, fasad, vozil in podobno, tu imamo na voljo zelo raznolik nabor koristnih profesionalnih storitev.