Dopolnilno in dodatno zavarovanje izberemo pri dobri zavarovalnici

dodatno zavarovanje

Če želimo biti dobro zavarovani, moramo izbrati pravo ponudbo pri ugledni zavarovalnici. Morda se zdi to na prvi pogled dokaj enostavna naloga, a v resnici se bomo hitro soočili z zelo razgibano ponudbo in različnimi paketi, ki jih ima praktično vsaka zavarovalnica. Čakajo nas mnoge pomembne odločitve, ki jih ne moremo preprosto zanemariti.

Zelo pomembno je, da se znamo odločiti za prave rešitve na tem področju. Dopolnilno in dodatno zavarovanje včasih predstavljata preglavice tistim, ki so se že navadili na to, da so dobro zavarovani. Včasih pride do kakšnih sprememb in dodatnih obveznosti, na katere nismo pripravljeni. Največ dela bodo imeli recimo tisti, ki spreminjajo svoj status za zavarovanje in morajo sami urejati tudi obvezno zavarovanje. Takrat se izkaže, da je pametno v te izbire vložiti nekaj več truda, da lahko res pridemo do kar najboljšega učinka.

Poleg tega so te odločitve izredno pomembne, saj odločajo o tem, kakšna bo naša izkušnja v primeru, da se nam kaj zgodi. Zavarovanj torej nikakor ne moremo jemati zlahka. Splača se preleteti ponudbo zavarovalnic in izbrati prave pakete.

Odločitev za dopolnilno in dodatno zavarovanje

Najprej pa bo treba sploh skleniti odločitev, da se bomo zavarovali. To je pomemben prvi korak, ki je za nekatere kar samoumeven, za večino pa gotovo ne. Vajeni smo, da imamo osnovno zavarovanje, ki je pri nas obvezno. Dopolnilno in dodatno zavarovanje pa izbiramo prostovoljno. Ker je s tem nekaj več dela in stroškov, se mnogi preprosto ne odločijo, da bodo bolje zavarovani.

Pravzaprav imamo več dela že z iskanjem in sklenitvijo paketov. Medtem ko za osnovno zavarovanje nimamo veliko različnih opcij, nam že za dopolnilno zdravstveno zavarovanje Triglav, Vzajemna, Generali in druge slovenske zavarovalnice ponujajo različne pakete. Še več izbire imamo pri dodatnih zavarovanjih, na tem področju je ponudba zavarovalnic precej razgibana in se kar težko odločimo za pravo možnost.

Dodatno zavarovanje je nujno, če želimo koristiti napredne medicinske storitve

To so nekateri izmed razlogov, zakaj se ljudje ne odločajo za dopolnilno in dodatno zavarovanje. Poleg nekoliko bolj zahtevne izbire in včasih kar preširoke ponudbe, moramo na tem mestu omeniti še stroške. En plus je vsaj ta, da lahko večinoma pričakujemo usklajene stroške, tako nas recimo dopolnilno zdravstveno zavarovanje Triglav stane enako kot dopolnilna zavarovanja pri drugih zavarovalnicah. Pri dodatnem zdravstvenem zavarovanju spet pričakujemo primerljive pakete, hitro pa najdemo tudi velike razlike med zavarovalnicami.

Kakšna bo cena za dopolnilno in dodatno zavarovanje?

Pogosta prepreka je cena za zavarovanja. Medtem ko se pri osnovnem zavarovanju stroškom ne moremo izogniti, imamo pri dopolnilnem in dodatnem sami to izbiro in mnogi se odločijo, da bodo raje kaj privarčevali. Še ena razlika je seveda v tem, da se obvezno zavarovanje krije iz različnih virov, pogosto te stroške prevzemajo delodajalci, mladi so zavarovani po starših in tako naprej. Za dopolnilno in dodatno zavarovanje pa moramo sami najti pravo rešitev pri izbrani zavarovalnici, pa tudi stroške nosimo sami.

Obračunavajo se mesečne premije, ki so med zavarovalnicami večinoma precej podobne. Že minimalna razlika v ceni na mesečni ravni je namreč lahko konkurenčna prednost za cenejše zavarovalnice, poleg tega so ti paketi usklajeni in ponujajo iste vsebine, tako da cene ne morejo biti bistveno drugačne. Tako nam recimo Generali dopolnilno zdravstveno zavarovanje ponuja isto vsebino kot dopolnilno zavarovanje pri Vzajemni, jasno je, da ne moremo pričakovati velikih razlik v ceni. Še posebej to velja za dopolnilno zavarovanje, ki je namenjeno le temu, da krije razliko v stroških za storitve, ki niso v celoti vključene v obvezno zavarovanje. Za dodatno zavarovanje lahko velja nekoliko drugače, sploh če se odločamo še za druga zavarovanja.

Kakšni stroški nas torej čakajo? Za dopolnilno zavarovanje bo treba odšteti okoli 35 evrov na mesec, možni so tudi nekateri popusti. Dopolnilno zavarovanje se lahko plača enkrat letno, a cena ni bistveno nižja. Prav tako so razlike med zavarovalnicami minimalne, Generali dopolnilno zdravstveno zavarovanje stane praktično enako kot Vzajemna in Triglav zavarovanje.

Za dodatno zavarovanje bo treba verjetno odšteti manj, je pa tu več variacije. Za nekatere pakete plačujemo dobrih 10 evrov na mesec, pogosto pa zavarovalnice tu ponujajo bolj obsežne pakete, ki so dražji.

Cena odloča o tem, ali se bomo za dodatno zavarovanje sploh odločili

Dodatno zavarovanje in druga zavarovanja

Izbira večjega paketa je lahko pametna odločitev. Praktično vsaka zavarovalnica to omogoča, tako dobimo recimo tudi Vzajemna dopolnilno zavarovanje v paketu z dodatnim, kar nam prinaša določene ugodnosti. Ne moremo sicer pričakovati, da bodo cene bistveno nižje, dobimo pa druge prednosti, če za vsa zavarovanja poskrbi ena zavarovalnica.

Pogosto pa se prav dodatno zavarovanje kombinira z nekaterimi drugimi zavarovanji. Ne moremo se namreč osredotočiti le na zdravstvena zavarovanja, tu imamo še pokojninsko in življenjsko zavarovanje, nezgodna zavarovanja, zavarovanja za tujino … Vse to je pametno preučiti še preden se odločimo za sklenitev zavarovanja. Dobimo namreč odlične pakete, tudi Vzajemna dopolnilno zavarovanje lahko povežemo v tak komplet, s katerim bomo zelo zadovoljni. Z dobrim zavarovanjem smo odlično pripravljeni tudi na kakšne nevšečnosti, ki bi bile sicer zelo problematične.