Izdelava moderne mansarde

Izolacija mansarde

Moderna mansarda predstavlja pravo nasprotje zanemarjenemu podstrešju. Uredimo namreč lahko zelo privlačne bivalne prostore, uporabimo lahko celo elemente, kot so steklene stene in drsna vrata. Cenik za tovrstne adaptacije pa je običajno precej ugoden – končna cena je sicer odvisna od konkretnega primera, a pogosto je tako, da kakšni posebej dragi gradbeni posegi niso potrebni

Čisto možno je, da bo največji strošek predstavljalo opremljanje mansarde s posameznimi elementi stanovanjske opreme. Četudi recimo za drsna vrata cenik ne prinaša visokih stroškov, bo treba za moderno oblikovano mansardo nakupiti še veliko drugih kosov opreme in pohištva, kar se hitro nabere, tudi če so posamezne cene dokaj nizke. In še nekaj je treba upoštevati, predvsem pri elementih, kot so predelne stene in drsna vrata – cenik v končni fazi vključuje še delo oziroma vgradnjo, zato je cena odvisna še od tega, katerega mojstra izberemo za izvedbo del.

Seveda pa moderna mansarda zahteva nekatere osnove, ki jih moramo urediti, še preden se lotimo opremljanja prostorov. En izmed ključnih korakov je izolacija mansarde, ki sploh omogoča pretvorbo podstrešja v uporabne stanovanjske prostore. Podstrešja običajno niso kaj posebej dobro izolirana, zato bo potrebna vsaj toplotna izolacija mansarde, smiselno pa je hkrati prostor še zvočno izolirati. S tem postavimo dobre temelje za hitro in uspešno preureditev prostora v uporabno bivalno okolje. Izolacija mansarde je navadno relativno enostavno opravilo, ki ga je možno opraviti kar suhomontažno. Z izbiro pravega mojstra bo delo opravljeno hitro in tudi cenovno ugodno.

Ostane torej le še načrtovanje, oblikovanje in opremljanje mansarde. Tudi temu je treba seveda nameniti dovolj pozornosti, saj se lahko hitro uštejemo. Mansarda je namreč precej specifično bivalno okolje, ki nima nujno enakih zakonitosti, kot smo jih vajeni v drugih prostorih. Postavlja določene omejitve, ki smo jih prisiljeni upoštevati, a ponuja prav zato tudi nekatere domiselne rešitve.