Kaj ponujajo sodobne kosilnice?

Husqvarna Automower 450X

Pri izbiri kosilnice za košnjo domače ali druge zelenice se vsekakor splača pogledati na trg sodobne opreme. Tam namreč najdemo zelo zanimivo zbirko raznolikih naprav, ki bodo odlično opravile svoje delo – na voljo so celo robotske kosilnice, zelo priljubljene pa so električne vrtne kosilnice, ki s svojim pogonom prinašajo številne prednosti in tako skoraj povsem prekašajo klasične bencinske motorne kosilnice.

Robotske kosilnice

Veliko pozornosti si zaslužijo robotske kosilnice, predvsem naprednejši modeli, ki zmorejo zelo veliko. Husqvarna Automower 450X je na primer ena izmed najboljših možnosti za zahtevne uporabnike – zmore samostojno pokositi večje zelene površine, uspešno se sooča tudi z večjimi nakloni, ozkimi prehodi, različnimi tereni in drugimi ovirami. Husqvarna Automower 450X ima vgrajeno GPS navigacijo in z naprednim sistemom omogoča tudi druge vrste nadzora in upravljanja. Možno je zelo natančno določiti možnosti delovanja, hkrati pa bo kosilnica svoje delo v vsakem primeru v celoti opravila kar sama. Husqvarna Automower 450X se sama tudi polni in upošteva določen urnik dela, tako da lahko v celoti prevzame skrb za vzdrževanje popolne zelenice.

Električne kosilnice

Sodobne kosilnice v mnogih primerih poganja elektrika. Bencinske motorne kosilnice so sicer še vedno dokaj priljubljena izbira, saj je na voljo pestra paleta izdelkov, ki točno odgovarjajo specifičnim potrebam različnih uporabnikov, poleg tega pa so takšne kosilnice ob nakupu načeloma tudi cenejše. Se pa bencinske motorne kosilnice pri sami uporabi ne izkažejo tako dobro kot električne. Električni motor je bistveno bolj učinkovit, hkrati pa tudi tih in čist. Praktično nima gibljivih delov in se ne obrabi, torej ne bo potrebno čiščenje in vzdrževanje, še manj pa servisiranje. Če dodamo še minimalno porabo energije in ugodno ceno elektrike, je električna kosilnica zelo očitno v prednosti, če jo primerjamo z bencinsko motorno kosilnico. Najbolj se izkažejo prav specifične prednosti sodobne tehnologije, ki krasi električni pogon.