Kako pomemben je videz spletne strani?

Oblikovanje spletnih strani je ključni korak pri izdelavi novih spletišč, pogosto pa pride v poštev pri prenovah in tudi pri rednem vzdrževanju. Ni nujno, da gre za osvežitev celotnega dizajna, lahko se poslužimo le določenih prilagoditev, ki morda naredijo veliko razliko. Vsekakor pa izgleda strani ne smemo zapostavljati.

Prednosti unikatnega dizajna

Že v izhodišču imamo na voljo nekaj možnosti glede dizajna spletne strani. Predvsem lahko izbiramo med opcijo unikatnega dizajna in grafične predloge. Če nam je izgled strani res pomemben, bomo izbrali izdelavo unikatnega dizajna po naročilu, saj z uporabo grafične predloge isti dizajn delimo tudi z drugimi stranmi, poleg tega grafična podoba v tem primeru ne more biti optimalno prilagojena našemu spletišču in vsebini.

Unikaten dizajn se povsem prilega spletišču, tako pa ga na svoj način dopolnjuje in izpopolnjuje. Če oblikovanje spletnih strani vključuje tudi izdelavo dizajna po meri, bo stran bistveno bolj celovita, tako pa bo lažje z njo dosegati zastavljene rezultate. Z elegantnim dizajnom se izognemo navlaki, ki jo prinašajo grafične predloge, hkrati pa omogočimo veliko lažje prilagoditve v prihodnje. Veliko več svobode imamo tako na kratki kot na dolgi rok, kar je pri spletnem poslu še kako pomembno, saj prav detajli na tem področju največ štejejo.

Prednosti zanesljivega oblikovalca

Oblikovanje spletnih strani je vsekakor najbolj pametno prepustiti izkušenemu profesionalcu. Čeprav spletne strani oblikujejo mnogi cenovno ugodni ponudniki, se splača v tem primeru investirati nekaj več in koristiti prednosti zanesljivega oblikovalca. Delo bo opravljeno tako, kot se spodobi, učinki pa bodo kar najboljši. Da ne omenjamo natančnosti, pravočasnosti, prilagodljivosti in drugih odlik dobrega dizajnerja.

Koliko moramo odšteti za izdelavo spletne strani?

Najceneje bomo do nove spletne strani prišli tako, da se izdelave lotimo kar sami. Večinoma to sicer ne pride v poštev, pa tudi, če smo pri tovrstnih opravilih precej spretni, bodo rezultati gotovo precej slabši, kot če bi nalogo zaupali profesionalnim spletnim mojstrom. A kljub temu je včasih smiselno kar na lastno pest oblikovati spletno predstavitev. To je najcenejša rešitev, zahvaljujoč nekaterim programom pa tudi zelo enostavna in presenetljivo učinkovita.

Program za izdelavo spletne strani

Izdelave spletne strani se lahko lotimo na več načinov, na voljo je namreč več različnih vrst orodij, ki nam opravilo olajšajo. Ena možnost so spletni servisi, pri katerih lahko odpremo svojo stran, izberemo eno izmed ponujenih predlog in preprosto vnesemo vsebino. To je izvrstna rešitev za pisce spletnih dnevnikov in izdelavo osnovnih spletnih predstavitev, nekateri servisi pa omogočajo kar veliko. Verjetno je to tudi najcenejša izdelava spletne strani, pogosto celo povsem brezplačna.

Druga možnost je uporaba sistema za urejanje vsebin, kar bi že lahko opredelili kot program za izdelavo spletne strani. Gre za sisteme, ki jih namestimo na spletni strežnik, nato pa nas vodijo skozi postopek oblikovanja in urejanja spletne strani. Na voljo imamo več takšnih sistemov, ki so bolj ali manj prijazni do uporabnika in tudi bolj ali manj uporabni.

Tretja možnost je program za izdelavo spletne strani, ki omogoča samostojno oblikovanje podobe in vsebine strani. Gre za urejevalnike grafičnih predlog, ki so precej intuitivni za uporabo, na koncu pa ponudijo uporabno predlogo za razne sisteme spletnih strani.

Nazadnje pa je lahko program za izdelavo spletne strani tudi tisti, ki omogoča spretnejšim računalničarjem pisanje kode spletne strani. Tudi to je po svoje najcenejša izdelava spletne strani, čeprav je v ozadju seveda veliko znanja, časa in truda. Poleg tega je treba v tem primeru najti spletni strežnik in zakupiti domeno, pri čemer pa imamo spet na voljo več možnosti, tudi brezplačnih.

Pomen spletnega marketinga

Dandanes stvari, vsaj glede oglaševanja, ne potekajo več tako, kot so včasih, veliko se počasi migrira na spletno oglaševanje, saj se k spletu obrne največ ljudi, ko potrebujejo neko storitev, ko želijo kaj kupiti, saj vsi tisti, ki so kdaj iskali kaj po internetu vedo, da je velikokrat ceneje nekaj naročiti preko spleta, saj je pri tem postopku odstranjen strošek imetja in vzdrževanja trgovine. Da pa sploh lahko pridemo do tega, da nek izdelek naročimo, pa je ključnega pomena to, da najdemo primerno spletno trgovino in preko nje tudi naročimo izdelek. Da poskrbimo, da je naša spletna trgovina višje na seznamu rezultatov iskanja in da ljudje sploh vedo, da je neka trgovina ponudnik storitve ali predmetov, ki jih potrebujemo pa je ključen spletni marketing preko oglasov in spletne optimizacije.

Velik preobrat na trgu je naredilo Google oglaševanje, ki uporablja svoje razširjene platforme in informacije o tem, kaj ljudje iščejo po internetu, da jim priredi oglase in tako ponudi vedno samo tisto, kar je za njih trenutno relevantno. Če smo na primer pred nekaj dnevi iskali po Zemljevidih primerne piknik prostore si bo to Google zapomnil v povezavi z našimi osebnimi podatki in nam kasneje, ko bomo na spletu na neki naključni spletni strani ob strani, kjer je pas z reklamami ponudil oglas za piknik prostor, ki ga je naročil nek podjetnik. Na ta način je Google oglaševanje manj vsiljivo in bolj relevantno, tako da ne videvamo vsega, četudi nas tisto pod nobenim pogojem ne more zanimati. Na ta način je Google oglaševanje revolucioniralo spletni marketing, vendar moramo tu upoštevati, da se vseeno gre za naše osebne podatke, tako da lahko funkcijo prirejenih oglasov tudi zablokiramo, s tem da to pomeni, da nam Google oglaševanje ne bo ponudilo tega, kar dejansko potrebujemo oziroma mislimo, da potrebujemo.

Optimizacija spletnih strani je potrebna pri vseh podjetjih, ki si želijo svoje izdelke dobro in koristno tržiti. Vsak ponudnik na spletu ima kvalitetne izdelke, ki jih ponuja, zato se moramo potruditi, da izstopamo iz povprečja in da smo karseda čim bolj opazni. Vsi ponudniki se dobro zavedajo dejstva, da so za kupce zanimivi samo prvi zadetki na Googlovi strani. Vse ostale pa ostane neopaženo. Če želimo biti najboljši bomo morali poskrbeti za učinkovito optimizacijo.

Optimizacija spletnih strani je seveda dolgotrajen proces, ki se ne zgodi čez noč. Vendar bomo na koncu dosegli vse kar smo si želeli. To je, večja prepoznavnost naše blagovne znamke, ki je edinstvena in unikatna. Naša blagovna znamka se bo tako začela tudi primerno oglaševati, kar nam bo pripeljalo potencialne kupce, ki bodo naše proizvode na koncu tudi kupili.

Optimizacija spletnih strani nam pomaga, da bomo imeli prednost pred našo konkurenco. Tega si seveda najbolj želimo. V poplavi izdelkov, ki se dobijo na spletu, moramo biti izvirni in domiselni. Le tako bomo lahko uspešno vodili svoje podjetje.