Kako pomembno je prezračevanje hiše?

kako pomembno je prezračevanje hise

Svež zrak v prostoru je vsekakor nuja za prijetno in udobno bivalno okolje, nenazadnje tudi za zdravje stanovalcev. A to še ne pomeni, da bo treba urediti posebno prezračevanje hiše. Na različne načine lahko prostore zračimo brez naprednih prezračevalnih sistemov, pravzaprav mnoge hiše sploh nimajo kakšnega posebnega sistema za ta namen. 

Je pa tu vse odvisno od samega objekta in razmer v njem, tako da ne moremo vedno računati na to, da  bo možno povsem pasivno zračenje, kaj šele, da bomo v hiši lahko vzdrževali ugodne razmere, ne da bi se sploh ukvarjali z zračenjem.

Tako je treba prezračevanje hiše dobro načrtovati, saj bomo le tako sploh ugotovili, kako pomembna je ta funkcija in kako lahko prednosti dobrega zračenja kar najbolje izkoristimo. Najbolj priporočljivo je vse to seveda opraviti že pri gradnji, takrat imamo najboljše možnosti za vgradnjo dobrega prezračevalnega sistema. 

A tudi kasneje še ni prepozno za to, sploh če zaznamo kakšne težave in posledice slabega zračenja. Včasih so nam na voljo precej enostavne rešitve, lahko pa se bo izkazalo, da je smiselna nekoliko večja prenova, da lahko zagotovimo optimalne razmere za vse stanovalce.

Prezračevanje hiše je posebej pomembno v sodobnih objektih

Obstaja še dodaten razlog za to, da je smiselno prav pri novogradnjah v zasnovo prezračevalnega sistema vložiti še nekaj več truda. Sodobni objekti imajo namreč nekatere značilnosti, s katerimi ne dopuščajo učinkovitega pasivnega zračenja. Starejše hiše se lahko včasih učinkovito zračijo kar skozi špranje ob oknih in vratih, v novih objektih pa tega ne moremo pričakovati.

Prezračevanje hiše tudi doma vzdržuje idealne pogoje za bivanje

Novogradnje so zasnovane tako, da imajo zelo zanesljivo izolacijo. Z odličnim tesnjenjem preprečujemo toplotne izgube in koristimo tudi zvočni izolaciji. Posledica pa je ta, da v prostorih zastaja zrak, ki ne more krožiti. To je lahko zelo problematično, sploh v prostorih, kjer je v zraku veliko vlage, zato je prezračevanje hiše pogosto naravnost nujno. Z dobro izolacijo in brezhibnim tesnjenjem namreč ustvarimo pogoje, ki niso zelo ugodni za enostavno zračenje, v takšnih objektih nam pogosto koristijo napredni prezračevalni sistemi.

Ne moremo se namreč zanašati niti na druge oblike zračenja, recimo na zračenje z odpiranjem oken in vrat. V tem primeru bi pač žrtvovali vse odlike, ki jih ima dobra izolacija, tako da od odlično zgrajenega objekta pravzaprav nimamo nič. 

Veliko bolje bo, da prezračevanje hiše v takšnih primerih prevzame kvalitetna oprema, ki je dobro pripravljena prav na takšne naloge. Ne le v sodobnih objektih, temveč tudi v kakšnih starejših zgradbah, ki jih je treba aktivno zračiti.

Prezračevanje hiše z naprednimi sistemi

Za zračenje imamo na voljo različne možnosti. Ni nujno, da bomo vedno potrebovali zelo napreden ali kompleksen sistem, imajo pa ti vsekakor svoje prednosti, če želimo priti do kar najboljšega učinka. Namesto, da bi zračili z odpiranjem oken ali s kakšnimi preprostimi ventilatorji, se zato raje odločamo za napredne naprave, ki ponujajo izvrstno izkušnjo in brezhibno delujejo skozi dolgo vrsto let.

Pomembna odlika sodobnih prezračevalnih sistemov je rekuperacija, ki preprečuje toplotne izgube ob zračenju hiše. Ravno to je en izmed največjih izzivov, saj izmenjava toplega zraka iz notranjosti s hladnim svežim zrakom iz okolja vedno pomeni neravnovesje v temperaturi. 

Namesto, da bi ob zračenju izgubljali toploto in sproščali energijo v okolje, nam napredni sistemi omogočajo, da energijo zadržimo in v obliki toplote vrnemo v prosto s svežim zrakom iz okolja. Tako prezračevanje hiše ne povzroča toplotnih izgub, kar je velika prednost. Ne le to, ob zračenju ne bomo povzročali toplotnih nihanj, vzdržujemo lahko konstantno temperaturo, kar je idealno tako za učinkovito in varčno delovanje ogrevalnega sistema kot tudi za izkušnjo uporabnikov.

Na voljo so nam različni prezračevalni sistemi, tudi sistemi z rekuperacijo se med seboj lahko precej razlikujejo. Zato je pomembno, da pripravimo pravi načrt za našo hišo in se odločimo za opremo, ki bo z vsemi svojimi funkcionalnostmi kar najbolj prepričala.

Za prezračevanje hiše lahko uporabimo različne sisteme

Prezračevanje hiše naj načrtujejo strokovnjaki

Sami bomo težko ugotovili, katere rešitve za prezračevanje hiše so v našem primeru najbolj ustrezne. Zato se po navadi obrnemo na strokovnjake, ki pripravljajo takšne sisteme na podlagi dejanskih potreb stanovalcev in razmer v prostoru. Načrtovati je možno zelo elegantne in učinkovite prezračevalne sisteme, ne moremo pa vedno računati na iste rešitve.

V mnogih sodobnih prezračevalnih sistemih se uporablja rekuperacija za preprečevanje toplotnih izgub, kar je velika pridobitev pri zračenju hiše. To je vsekakor priporočljiva funkcija, ki bo koristila vsakomur, ki za prezračevanje hiše izbere aktivni sistem. 

A nato se srečamo z raznimi drugimi odločitvami, pri katerih ne moremo več podajati splošnih priporočil. V sodelovanju s strokovnjakom bo možno v vsakem primeru pripraviti prave rešitve, pomisliti moramo tudi na vgradnjo sistema in gradbena dela, ki bodo ob tem potrebna.

Res je, da napreden prezračevalni sistem zahteva nekaj dela in denarja, a dobimo kvalitetno opremo, ki vzdržuje optimalne prostore za stanovalce. Dobro prezračevanje hiše ima pomemben vpliv na zdravje in počutje, tako da tu gotovo ne želimo iskati bližnjic.