Lončene peči

lončene peči

Lončene peči ali krušne peči so del slovenske kulturne dediščine. Včasih so bile nepogrešljiv del vsakega doma, naj si bo to v mestu ali na vasi in njegovo središče.

Njihov glavni namen je bil priprava hrane. Ime vam pove, da je bila lončena peč, krušna peč namenjena predvsem peki kruha.

Lončene peči so tudi ogrevalne naprave, ki v prostor sevajo svojo sevalno toploto in ogreva prostor. Segrete pečnice, keramične ploščice in masivna šamotna obzidava toploto. V prostor toplota seva še ure po prenehanju gorenja.

Lončena peč se običajno povezuje s podeželjem in kmečkim življenjem. Najbolj prepoznavna je lončena peč s pečnicami v tradicionalni rjavi ali zeleni barvi. Porisane so z motivi podeželskega življenja. Najbolj značilni vzorci prihajajo iz Gorenjskega konca. Tam lahko lončene peči velikokrat vidite v domačih gostilnah in na kmečkem turizmu. Lončene peči pa najdemo tudi v stanovanjskih objektih zunaj mestnih centrov.

Kamin

Kamin ni enostaven nakup. Na velikost prostora, ki ga želimo ogrevati moramo dobro premisliti kakšen kamin bomo kupili. Napaka bi bila, da bi kupili premočan kamin za mali prostor. Posledica tega bi bila, da bi bil prostor preveč ogrevan, nato pa bi ga morali ohlajati.

Kamin ogreva prostor, v katerem je postavljen, ne smemo pa pozabiti, da so toplote deležni tudi sosednji prostori.

Na trgu so vam na voljo kamini na drva, le ti ogrevajo majhne in velike prostore. Najbolj je pomembno kam bomo kamin postavili, ne pa nujno njegova velikost. Notranji kamini ogrevajo okoli 10 kvadratnih metrov prostora. Tako, da so bolj primerni za stanovanja, ali dnevni prostor v hiši.

Kamini na drva se med seboj razlikujejo tudi po svoji uporabnosti in učinkovitosti. Ta informacija je za vas zelo pomembna, saj vam to prihrani veliko denarja. Seveda dolgoročno gledano. Na to vpliva tudi toplotna izolativnost vašega doma, stanovanjskega objekta,kam boste kamin postavili, ter strokovnost kaminske vgradnje.