Prednosti LED tehnologije za stropna svetila

LED žarnice

Vsak prostor v našem domu, pisarni, garaži in drugje mora biti primerno osvetljen, ko se v njem nahajamo. Najbolj optimalno je, če so vse luči enake oziroma oddajajo enako močno svetlobo. Tako se naše oči ne bodo vedno ponovno morale privajati na določeno jakost svetlobe, kar bo zmanjšalo našo utrujenost in povečalo produktivnost. Pri tem pa stropna svetila igrajo veliko vlogo, saj jih uporabljamo, da preženemo temo iz skoraj vsakega prostora v naši nepremičnini. Pri tem pa se lahko poslužimo moderne LED tehnologije, ki porabi izredno malo energije in tako poskrbi za največjo mero varčevanja.

LED žarnice so izredno učinkovite pri delovanju

Moderna stropna svetila ne uporabljajo več klasičnih žarnic. V njih se nahajajo polprevodniki, ki so sestavljeni iz različnih kovin. Tako žarnice LED ne vsebujejo žareče oziroma volframove nitke, ampak polprevodnik, ki prične močno žareti, ko prek njega teče električne energija. Prednosti so mnoge, kot so manjše segrevanje svetila, manjša poraba električne energije, večja moč ustvarjanja svetlobe ipd.

Zvečer lahko stropna svetila ustvarijo čudovito ambientalno svetlobo, ki lahko polepša prav vsak prostor v stanovanju.

Posebnost stropnih svetil, ki uporabljajo LED tehnologijo, je ta, da bolj ekonomično razpršijo svetlobo po prostoru. Tako bomo za osvetljevanje naših sob, hodnikov ipd., potrebovali manj svetil, saj vsa delujejo z enako frekvenco v vse smeri. To pa pomeni, da bo vsak element v prostoru osvetljen na najbolj optimalen način. Vse to pa nam omogoča, da namestimo manj luči v prostor, kot bi jih morali sicer, če bi uporabljali klasične žarnice. Na voljo pa imamo tudi taka svetila LED, ki mečejo svetlobo na določeno mesto.

Dolga življenjska doba stropnih svetil

Dejstvo je, da bomo stropna svetila uporabljali dokaj veliko v našem domu. To se bo predvsem opazilo v zimskih mesecih, ko je dan veliko krajši. Med uporabo LED žarnic pa se bomo vedno lahko zanesli na njihovo dolgo življenjsko dobo. Delujejo lahko približno do 10x dalje, kot klasične žarnice. To pomeni, da se bodo stroški vzdrževanja našega doma zmanjšali. Potrebe po neprestani menjavi LED žarnic ne bomo imeli, saj bodo brez težav delovale tudi do 100.000 ur. Njihova resnična življenjska doba se razteza od 50.000 ur naprej. Veliko pa je odvisno od kakovosti same žarnice, čas delovanja, temperatura okolja ipd.

LED žarnice zelo učinkovito porabijo električno energijo

Z uporabo modernih stropnih svetil lahko prihranimo veliko energije. To pa zato, ker uporabljajo LED tehnologijo osvetljevanja. Ta porabi približno 10% energije, ki jo klasične žarnice potrebujejo za svoje delovanje. Tako si je možno hitro predstavljati, da na ta način prihranimo veliko denarnih sredstev na dolgi rok.

stropna svetila

LED žarnice se lahko uporabijo tudi pod omaricami v kuhinji.

Novejša stropna svetila so tudi elegantnih oblik, zato popestrijo vsako sobo, kamor jih namestimo. Velika prednost je tudi ta, da niso vroča na dotik, kar olajša čiščenje in splošno vzdrževanje svetil. Poleg tega pa z 10% porabljene energije klasičnih žarnic ustvarijo enako ali celo več svetlobe.

LED žarnice ne vsebujejo strupenih snovi

Vedno več lastnikov domov se odloča za LED žarnice s tem namenom, da zmanjšajo številno nevarnih elementov za njihove družinske člane v domačem okolju. V njih se ne nahajajo nevarne kemikalije ali spojine, kot je živo srebro in druge težke kovine. Tako ni potrebe po posebni reciklaži svetil, ko te odslužijo. Niso škodljiva za ljudi, živali ali rastline. Z njihovim nakupom pa tudi varujemo okolje, saj ne obremenjujemo narave s strupenimi snovmi, ki so bile uporabljene pri izgradnji svetil ali njihovi reciklaži. Materiali, ki so potrebni za izdelavo ene navadne žarnice, so dovolj, da iz njih naredimo skoraj 30 LED žarnic.

Brez skrbi je možno reči, da LED žarnice varujejo naše zdravje in okolje na več načinov. Poleg tega pa jih lahko najdemo v različnih stilih, velikostih in barvah, ki bodo popestrile naš dom. Z njihovo uporabo pa prihranimo pri porabi električne energije, obenem pa varujemo naš planet.

Stropna svetila z veliko intenzivnostjo svetlobe

Zelo pomembna lastnost vsake žarnice je njena intenzivnost. Ta se meri v lumnih. Višji, kot so lumni, več svetlobe lahko proizvede. Tako, če vzamemo primer, je povprečna 40 W žarnica zmožna proizvesti približno 400-500 lumnov. LED izvedba žarnic pa z enako jakostjo lahko ustvari 4000 in več lumnov. To nam omogoča, da 40 W navadno žarnico zamenjamo z 15 W ali 20 W. S tem prihranimo ogromno energije, vendar kljub temu ohranimo enako ali celo večjo jakost svetlobe.

stropna svetila

Tudi velike prostore lahko s pomočjo LED svetlobe čudovito in zelo poceni razsvetlimo.

Kljub močni intenzivnosti svetlobe, omenjene žarnice ne ustvarjajo veliko toplote. To pa zato, ker se samo 10% vse električne energije izgubi skozi toploto. Tako je to izredno varna žarnica, saj se težko opečemo, če se je dotaknemo. Močnejše LED žarnice imajo vgrajen hladilnik, ki je lahko kos aluminija ali bakra. V nekaterih primerih pa je v sami žarnici tudi nameščen ventilator, da odvaja toploto.

Žarnice LED razpršijo svetlobo vse okoli njih

Klasične žarnice so narejene tako, da proizvajajo svetlobo v vse smeri. Tako so lahko nekateri deli sobe bolj ali manj osvetljeni, kar pomeni, da bomo mogli namestiti dodatna svetila. LED izvedbe pa osvetlijo točno določeno površino ali kot. Izbiramo pa lahko tudi med takimi svetili, ki enako mero ali frekvenco svetlobe razpršijo vse okoli sebe. Tako je možno na zelo učinkovit način osvetliti večje prostore. Če pa želimo dovesti svetlobo v samo določen del sobe, pa lahko izberemo tako žarnico, ki meče svetlobo samo pod določenim kotom na določeno mesto.