Sitotisk in druge vsestranske tehnike tiska

sitotisk

Priprava atraktivnih tiskovin na začetku zahteva tudi izbiro prave tehnike za tisk. Le tako lahko pričakujemo, da bomo dobili posrečen končni izdelek, ki bo res ustrezal svojemu namenu. Seveda se ne moremo preprosto odločiti za eno tehniko, na voljo so različne opcije, ki imajo svoje prednosti in slabosti. Premisliti moramo o tem, katera tehnika tiska bo najboljša glede na naše potrebe in pričakovanja. Ugledni tiskarji ponujajo široko ponudbo na tem področju, brez težav najdemo dobre ponudbe za sitotisk in druge možnosti kar pri domačih tiskarjih. Tako nam lahko za tiskanje Ljubljana že takoj ponudi dostopne tiskarne z nadvse bogato ponudbo.

Dodatna prednost takšnih strokovnjakov je v tem, da znajo dobro svetovati in pripraviti prave rešitve za vsakega naročnika posebej. To pomeni, da nam v resnici sploh ni treba poznati različnih tehnik tiska, saj se lahko zanašamo na to, da bodo znali pri izbiri svetovati mojstri, ki bodo tisk opravili. A seveda se splača poznati značilnosti posameznih tehnik tiska, da lahko sploh ugotovimo, kakšne možnosti imamo. Kaj lahko se zgodi, da ravno ob pregledu možnosti na tem področju najdemo dobre ideje za pripravo kvalitetnih tiskovin. Tako se pripravljajo razne poslovne tiskovine, promocijski material, kakšna darila, pa tudi izdelki za osebno rabo. Za vse to so na voljo ustrezne tehnike tiska, med njimi tudi sitotisk, ki je posebej vsestranski.

Digitalni tisk, ofsetni tisk, sitotisk za tiskovine na papirju

Praktično vsaka tiskarna bo ponudila kar nekaj različnih možnosti za tiskanje. Če se zanimamo za tiskovine na papirju, bomo gotovo našli predvsem ponudbo za digitalni in ofsetni tisk. To sta dve tehniki, ki sta zelo prepričljivi pri pripravi takšnega gradiva. Imata pa tudi razne razlike, ki jih je treba upoštevati.

Te tehnike se ne uporabljajo le za tisk običajnih dokumentov na papirju, temveč tudi za kakšne bolj zahtevne naloge. Pogosto recimo opravljamo tisk nalepk in podobnih materialov, ki morajo biti posebej prilagojeni za različne namene. A vse to je možno, če spoznamo značilnosti priljubljenih tehnik tiska.

Za digitalni tisk velja, da je zelo prilagodljiv. To je v veliki meri avtomatiziran proces, ki ga opravlja računalniško vodena oprema. Tiska se namreč neposredno iz digitalnih datotek, torej ni potrebna posebna priprava na tisk, ne bo dela z opremo in materiali. Izvrstna rešitev za razne tiskovine na papirju, tudi za tiste, pri katerih je treba tisk prilagajati. Vsak odtis je namreč lahko unikaten, saj se digitalni tisk sproti prilagaja.

Ofsetni tisk se uporablja za večje serije, saj je veliko ugodnejši od digitalnega tiska, ko presežemo kritično število odtisov. Načeloma se uporablja za sto odtisov in več. Prepriča z izredno kvalitetnim tiskom tudi v večjih serijah in po nizki ceni. Ponuja izvrstne rezultate pri pripravi različnih tiskovin, kot so letaki, brošure, tudi vizitke in podobno. Je izvrstna izbira za tiste, ki želijo dobro izkoristiti svoj denar, ofsetnemu tisku pa s tega vidika konkurira tudi sitotisk. Ta ima sicer druge edinstvene značilnosti, s katerimi je pogosto zelo priporočljiva izbira.

Sitotisk in tampotisk

Ena izmed posebnosti, ki jih ima sitotisk, je gotovo ta, da je možno brez težav tiskati na različne materiale. Najbolj priljubljena je ta tehnika recimo pri tisku na tekstil, pri tem se drugih tehnik sploh ne moremo posluževati, le digitalni tisk je še možen s primerno opremo, je pa zelo drag. 

Sitotisk je pogosto dobra izbira za pripravo kakšnih daril in podobnih izdelkov

Če se zanimamo za tiskanje na plastiko in podobne materiale, pride v poštev tampotisk. Ta ima eno zelo izrazito prednost v primerjavi s sitotiskom, namreč to, da je tisk veliko bolj fleksibilen. Nimamo omejitev, ki jih postavlja sitotisk pri pripravi ustrezne podlage in materiala. Tampotisk nam omogoča tiskanje na neravne površine, predvsem na kakšne krivine in izbokline. Odlično se obnese pri tiskanju podrobnih motivov v manjših dimenzijah, zato se uporablja predvsem za pripravo kakšnih drobnih promocijskih izdelkov, kot so vžigalniki. Pri teh izdelkih ta tehnika navdušuje tudi s hitro in ugodno izdelavo, kar je vedno prednost.

Prednosti, ki jih ima sitotisk

Skoraj vedno lahko pri tiskanju najdemo alternative, s katerimi se posamezne tehnike tiska primerjajo. Gotovo je zelo dobrodošlo, da nam za tiskanje Ljubljana ponuja toliko izbire, da lahko vedno najdemo pravo rešitev. Pogosto so si različne opcije zelo blizu in pravzaprav ne moremo pričakovati kakšnih pomembnih razlik. Tako se recimo za tisk nalepk lahko odločimo za digitalni tisk, pri nekaterih projektih pa je bolj primeren ofsetni tisk. Včasih pa se vseeno izkaže, da so nekatere tehnike v določenih primerih povsem samoumevna izbira.

Sitotisk je izvrsten za tiskanje na majice

Za sitotisk to velja pri tiskanju na tekstil, še posebej v večjih serijah ali v ponavljajočih se vzorcih. Na ta način se recimo lahko ugodno poslika metrsko blago, še bolj značilna pa je ta tehnika za promocijske majice in podobne tekstilne izdelke. Nudi nam precej elegantno izdelavo, večino dela spet opravi sodobna tehnologija. Avtomatizirani postopki močno pocenijo stroške, za posamezen odtis je treba plačati le nekaj deset centov. Pri večjih serijah postanejo hitro zanemarljivi tudi začetni stroški s pripravo sit in filmov.