Spoznajte različne tipe projektorjev

spoznajte-razlicne-tipe-projektorjev

Projekcijska oprema na različnih delovnih mestih in drugod opravlja pomembno nalogo. Omogoča nam izvedbo raznovrstnih predstavitev, pogosto pa se uporablja tudi za zabavo in popestritev dogodkov. Ker imajo projektorji zelo različne naloge, je seveda povsem normalno, da se je oprema razvila tako, da imamo zdaj na voljo izdelke različnih vrst.

Projektorji z različnimi lastnostmi odgovarjajo različnim uporabnikom. Odločili se bomo seveda za tisto napravo, ki najbolje odgovarja našim potrebam. Če imamo široko ponudbo na enem mestu, bomo gotovo brez težav našli pravo opremo zase. To nam ponuja Center projekcije, ki združuje strokovnjake in odlično ponudbo sodobnih projektorjev.

Najbolj preprost je prenosni projektor

V zadnjih letih se je močno razvila ponudba prenosnih projektorjev. To so razmeroma enostavne naprave v kompaktnem ohišju. Povezujejo se s pametnimi telefoni, prenosnimi računalniki in drugimi mobilnimi napravami. Prenosni projektor omogoča izvedbo kvalitetne projekcije v vsakem okolju, tudi na poti.

Za prenosni projektor sicer velja, da ni tako zmogljiv in kvaliteten kot večji projektorji. Omejitve postavlja že kompaktna velikost, saj v majhno ohišje pač ne moremo vgraditi zelo zmogljivih žarnic, osvetlitve, hlajenja in drugih komponent. 

Centerprojekcije

A vseeno lahko tudi prenosni projektor ponudi dobro izkušnjo pri izvedbi projekcije. Glavne odlike takšnih projektorjev ležijo drugje, predvsem v enostavni uporabi in povezljivosti z različnimi mobilnimi napravami. Nekateri projektorji omogočajo celo brezžično povezovanje in upravljanje, idealni so za uporabo z mobilnimi telefoni.

Velika prednost, ki jo ima prenosni projektor, je tudi cena. Projekcijska oprema je lahko zelo draga, medtem ko so prenosni modeli cenovno dostopni in primerni tudi za tiste, ki želijo imeti projektor le za popestritev in zabavo. Za dober prenosni projektor bo treba sicer odšteti nekaj stotakov, a to je vsekakor ugodna cena v primerjavi s stroški, ki jih imamo ob nakupu večjih projektorjev.

Videoprojektor za službeno rabo

Med različnimi tipi projektorjev je treba gotovo takoj izpostaviti tudi tiste modele, ki se uporabljajo predvsem za službeno rabo. Res je sicer, da imamo na različnih delovnih mestih različne potrebe in zahteve glede projektorjev, a te naprave se vseeno uvrščajo v prepoznavno skupino, saj jih družijo nekatere skupne lastnosti.

Lahko recimo pričakujemo, da bo videoprojektor za službeno rabo zelo fleksibilen, saj se pogosto uporablja na različne načine. Ponuditi mora najboljše lastnosti za vse mogoče načine uporabe. Ni nujno, da bo tak projektor zelo zmogljiv, pravzaprav je bolj verjetno, da se bomo odločili za kakšno vsestransko napravo, ki ne izstopa s kakšnimi specifičnimi lastnostmi. 

sluzbeni-projektor

Zanimivo je to, da videoprojektor za uporabo na delovnem mestu verjetno ne bo imel zelo visoke ločljivosti in kontrasta, saj so to lastnosti, ki pri službenih prezentacijah preprosto ne pridejo do izraza. Za prikazovanje takšnih projekcij je tudi nižja ločljivost povsem dovolj, zato ne potrebujemo zelo naprednih projektorjev.

Pomembno pa je, da je projektor za službeno rabo dovolj zmogljiv oziroma da ima zadostno svetilnost. Pogosto se uporablja v neugodnih pogojih, v prostoru je praviloma več svetlobe in projekcija hitro zbledi. Videoprojektor z dobro svetilnostjo lahko v vseh pogojih ponudi odlično izkušnjo in kvalitetno projekcijo.

Nato pa pridemo do posebnih odlik, ki jih morajo imeti službeni projektorji. Včasih si lahko privoščimo nekaj kompromisov pri osnovnih lastnostih, bomo pa zelo pozorni na nekatere detajle. Tudi videoprojektor za službeno rabo mora recimo omogočati vsestransko povezljivost. 

Pomembno je, da lahko nanj brez težav priklopimo računalnik ali drug vir slike. Prav tako želimo imeti napravo, ki jo enostavno upravljamo na daljavo. Že vnaprej se moramo prepričati, da bo projektor deloval brezhibno in zanesljivo, da ne bo težav z opremo ravno takrat, ko smo pripravljeni na prezentacijo.

Pri takšnih projektorjih pa imamo še nekatere druge prioritete. Ko se odločamo za nakup projektorja, recimo pazimo tudi na ceno, na plačilne pogoje, garancijo in dolgoročno vzdrževanje. Ponekod kupujemo večje število projektorjev ali pa pričakujemo še dodatno podporo. Vse to je pomembno, če izbiramo videoprojektor za službeno rabo.

Kinoprojektor za predvajanje filmov

Nekoliko drugače je pri projektorjih, ki so namenjeni predvsem predvajanju filmov. Pri teh napravah bomo zelo pozorni na osnovne lastnosti, ki skrbijo za kvalitetno sliko na platnu, lahko pa včasih zanemarimo nekatere druge lastnosti.

kino-projektor

Za pravi kinoprojektor je vsekakor zelo pomembno to, da ima visoko ločljivost in dober kontrast. Filmi v visoki ločljivosti ponujajo bistveno boljšo sliko, izstopajo kristalno čisti detajli, s katerimi odlično izkoristimo prav vse, kar nam ponujajo sodobne filmske uspešnice. Dober projektor ima odlično barvno reprodukcijo, bogate barve ter globok kontrast. Značilnost za kinoprojektor je tudi nastavljivost delovanja, razne lastnosti lahko podrobno prilagajamo, da pridemo do kar najboljšega končnega učinka.

Če nameravamo tak projektor uporabljati v posebej urejeni dvorani ali prostoru za predvajanje filmov, zelo visoka svetilnost ni nujna. Prav tako ni treba skrbeti glede povezljivosti in fleksibilnosti, verjetno bomo imeli kinoprojektor nameščen na enem mestu in stalno povezan z multimedijskim predvajalnikom.

Kinoprojektor za domačo uporabo

Projektorje za predvajanje filmov uporabljamo tudi doma. Ne bomo se odločali za pravi kinoprojektor, ki je izredno draga in okorna naprava, lahko pa tudi s cenejšimi projektorji za domačo rabo dosežemo prav tako navdušujočo izkušnjo.

Ponudba v tem segmentu je zelo zanimiva. Tudi na https://www.centerprojekcije.si/slo/artikli/cat/56/pod/65s lahko odkrijemo nekatere atraktivne modele, ki so primerni za domačo rabo. Res je sicer, da so projektorji, ki imajo visoko ločljivost, nekoliko dražji, poleg tega bo treba prostor urediti in opremiti še z raznimi dodatki, a v končni fazi nas čaka izvrstna izkušnja. Dober kinoprojektor je vsekakor temelj domačega multimedijskega centra, tako da se tudi investicija splača.

domaci-kino

Če izbiramo projektor za domačo rabo, imamo nekaj več fleksibilnosti pri izbiri. Odločamo se med različnimi vrstami projektorjev, včasih lahko sprejmemo tudi kakšne kompromise. Postaviti je treba le nekatere prioritete, nato se lahko svobodno odločamo.

LED projektor ali projektor z žarnico?

Ob izbiri projektorja se nam porajajo mnoga vprašanja, na katera ne moremo enostavno odgovoriti s kratkim pregledom različnih tipov projektorjev. Hitro namreč ugotovimo, da obstajajo še mnoge druge razlike, na katere moramo biti prav tako pozorni. Ne glede na to, za kaj projektor potrebujemo, bomo recimo naleteli na razlike v sami tehnologiji.

Vedno bolj priljubljena izbira je LED projektor, to je sodobna varianta, ki uporablja LED diode za osvetlitev in projiciranje slike. Alternativa je klasični projektor, ki za ta namen uporablja močno žarnico. V obeh primerih lahko dobimo odlično sliko in bomo s projektorjem povsem zadovoljni, a splača se poznati tudi razlike.

projektor-na-stropu

LED projektor je načeloma bolj primeren za zahtevne uporabnike. Predvsem izstopa z dolgo življenjsko dobo, ne zahteva posebnega vzdrževanja, tudi stroški so ob tem nižji. Napredni LED projektorji imajo izvrstne lastnosti, tu gre pogosto za sodobne modele, ki predstavljajo vse prednosti tehnologije. S tem pa je LED projektor načeloma tudi dražji ob nakupu, kar je največji zadržek.

Projektorji z žarnico so cenejši, v nižjem cenovnem razredu lahko najdemo širšo ponudbo takšnih naprav. Lahko gre za povsem spodobne projektorje, ki se z LED projektorji kosajo v praktično vseh glavnih lastnostih. So pa ti projektorji glasnejši, pri delovanju se pregrevajo, porabijo tudi več energije. Glavni problem je omejena življenjska doba, treba bo menjati žarnice za projektorje, kar pomeni tudi precej visoke stroške. 

LED projektor je prava izbira za prihodnost

Projektorji z žarnico so dolgo časa veljali za najboljšo izbiro, pravzaprav so bili kar edina smiselna možnost. Zdaj pa se zdi, da je veliko boljša izbira LED projektor, če odmislimo nekoliko višjo ceno ob nakupu. V prihodnje gre pričakovati, da bo ponudba LED projektorjev v celoti nadomestila stare projektorje z žarnico, pojavljajo pa se tudi drugačne variante, ki so lahko zanimive.