Stopnice lesene so izdelane iz različnih vrst lesa

376943-PBG2QU-54

Les je danes osnovna surovina za marsikatero gospodarsko dejavnost. Kot naravni material in obnovljivi vir energije je danes eden ključnih energentov, največ pa se uporablja v gradbeništvu in za izdelavo pohištva. Ker se vsi skupaj vse bolj vračamo k naravi in si želimo imeti del narave tudi v našem stanovanju, je med potrošniki vse bolj pogosta izbira pohištva in dekorativnih elementov, ki so izdelani iz masivnega lesa. Podobno velja tudi za masivna lesena stopnišča, ki jih sestavljajo stopnice lesene.

 

Stopnice, ki so izdelane iz lesa, delujejo v prostoru zelo umirjeno in naravno. Dajejo mu občutek toplote, saj je les tudi dober toplotni izolator. Stopnice lesene so tako izjemno lepe, privlačne in dajejo vtis domačnosti ter topline v domu. Ker so izdelane iz različnih vrst lesa, se rudi po zunanjem izgledu zelo razlikujejo. Glede na to, kakšen les boste izbrali, bo tudi končni barvni odtenek vaših stopnic.

 

Potrošniki najbolj pogosto izbirajo vrsto lesa glede na pohištvo, ki je v prostoru, oziroma, glede na pohištvo ki so si ga zamislili. Posamezna vrsta lesa daje prostoru drugačen pridih, zato je prava izbiri zelo pomembna. Prav tako pa je pomemben dejavnik tudi trdota lesa. Če bomo imeli stopnice lesene na izpostavljenem delu, kjer so obremenitve zelo velike, potem je potrebno izbrati bolj trd les. Le ta je običajno bolj odporen na udarce in druge mehanske vplive. Če pa bomo po stopnicah hodili le v copatih, potem lahko izbiramo tudi med bolj mehkimi vrstami lesa.

 

Pravilna izbira lesa tako lahko igra zelo pomembno vlogo pri življenjski dobi vaših stopnic. Zato vam svetujemo, da pri končni odločitvi upoštevate tudi mnenje izbranega mizarja. Le ta vam bo na podlagi izkušenj zagotovo znal pravilno svetovati, katero vrsto lesa izbrati, da bodo vaše stopnice lesene na pogled lepe, funkcionalne in hkrati tudi dovolj trpežne na vse mehanske vplive.