Traktorska hidravlika si zasluži posebne pozornosti

hidravlika

Traktorji omogočajo opravljanje raznih zahtevnih opravil pri delu na kmetiji. Imajo zelo pomembno vlogo in ne moremo si predstavljati, da bi lahko brez takšne opreme tako uspešno obdelovali zemljo in opravljali druge naloge pri kmetovanju. Zato uporabljamo zmogljivo opremo, ki lahko prenaša večje obremenitve. Zanašamo se na to, da bomo lahko s traktorji in kmetijsko mehanizacijo delo brezhibno opravili, tudi če se srečujemo s kakšnimi večjimi izzivi.

Veliko obremenitev prenaša hidravlika, ki je ključni sistem za delovanje sodobne kmetijske mehanizacije. Je naravnost kritična za delo z mehanizacijo, ki prenaša večje obremenitve, pa tudi v mnogih drugih primerih je hidravlika nadvse dobrodošla, saj omogoča enostavno dvigovanje bremen in prenašanje sil. Uporablja se v kombinaciji z raznovrstno mehanizacijo in omogoča delovanje raznovrstnih delovnih strojev. Da bi bili s to opremo res povsem zadovoljni, moramo za sistem torej dobro skrbeti. Posvečamo se različnim delom hidravličnega sistema, to nam omogoča uspešno vzdrževanje in popravila, hidravliko lahko tudi nadgradimo. 

Hidravlika seveda ni edini sistem, ki omogoča uporabo zmogljive kmetijske mehanizacije, pa tudi traktorji sami imajo še mnoge druge funkcije, s katerimi se izkažejo za nadvse uporabne pri delu na kmetiji. Zato moramo poskrbeti za redno vzdrževanje kmetijske mehanizacije in traktorjev, po potrebi tudi servis. Pri serviserjih dobimo prave rešitve za mnoge težave, ki jih imamo s traktorji in mehanizacijo, pogosto je še bolj pomembno to, da imamo na voljo ustrezne nadomestne dele. Tako bomo za svojo opremo dobro skrbeli, kar pomeni, da jo bomo lahko tudi dobro izkoristili. Pričakujemo, da nam bo mehanizacija dobro služila na dolgi rok, tudi pri opravljanju kakšnega zahtevnega dela.

Ker je prav hidravlika na udaru večjih obremenitev pri zahtevnem delu, gre veliko pozornosti nameniti elementom tega sistema. Čeprav gre za precej napredne in zelo zmogljive rešitve, je celoten sistem relativno enostavno zasnovan in pri vzdrževanju verjetno ne bo povzročal velikih težav, če se posvetimo posameznim kosom, ki zahtevajo nekaj več pozornosti.

traktorji

Za učinkovit prenos sil skrbijo hidravlične poteznice

Hidravlični sistem je sestavljen iz različnih komponent, ki seveda v sistemu služijo prav temu, da se sile uspešno prenašajo s traktorja na kmetijsko mehanizacijo. Najbolj neposredno vlogo pri tem pa imajo hidravlične poteznice, ki zato zahtevajo tudi nekaj več pozornosti pri uporabi in vzdrževanju.

Ravno hidravlične poteznice nam namreč omogočajo, da lahko kmetijsko mehanizacijo sploh povežemo s hidravličnim sistemom traktorja. Tu se moramo prepričati, da imamo ustrezno opremo za priklop in uporabo kmetijske mehanizacije, tudi same poteznice se med seboj lahko precej razlikujejo. Običajno s tem ne bo velikih težav, če že imamo dobro pripravljen hidravlični sistem, kakšne velike prilagoditve tako ali tako niso potrebne. Dokler vse deluje tako, kot mora, so hidravlične poteznice odlično pripravljene na svoje delo in omogočajo enostavno uporabo delovnih priključkov. Bolj pozorni bomo pri vzdrževanju in popravilih hidravličnega sistema ali pri uporabi kakšnih posebnih priključkov, ki zahtevajo prilagoditve hidravlike. Nenazadnje lahko hidravlični sistem tudi nadgradimo, da bomo lahko uporabljali vse svoje priključke za delo, ki ga opravljamo.

Pri tem imajo prav hidravlične poteznice glavno vlogo. Izbiramo lahko med različnimi vrstami hidravličnih poteznic, to ponudbo predstavlja servis Klasje na https://www.klasje.eu/trgovina/hidravlika/hidravlicne-poteznice.html ter v ponudbi nadomestne opreme. Na voljo imamo ustrezne kose, s katerimi se pripravimo na delo s kmetijsko mehanizacijo in drugimi delovnimi priključki. Prav poteznice so tiste, ki omogočajo uporabo raznovrstnih priključkov, s katerimi postane kmetijska mehanizacija zares uporabna, zato tu ne moremo sklepati kakšnih kompromisov. Izbrati moramo kakovostne kose, ki ustrezajo našim potrebam in opremi, ki jo uporabljamo. A seveda se bomo obenem osredotočili še na druge dele hidravličnega sistema, saj hidravlične poteznice same po sebi še ne ponujajo vseh tistih funkcionalnosti, ki jih od hidravlike pričakujemo. Poskrbeti moramo še za kar nekaj drugih nujnih funkcij sistema, da bo oprema res delovala tako, kot mora.

Hidravlične črpalke skrbijo za delovanje celega sistema

Vsekakor so hidravlične poteznice ključni element hidravličnega sistema, a imajo točno določeno funkcijo – skrbijo za povezavo traktorja z delovnimi priključki. Z vidika samega hidravličnega sistema nimajo tako pomembne vloge, veliko bolj kritično je, da dobro delujejo preostali deli. Zato se pri uporabi in vzdrževanju hidravlike posvetimo tudi drugim kosom, ki pridejo tu do izraza.

Med temi so gotovo tudi hidravlične črpalke, brez katerih ne bo šlo. V hidravličnem sistemu se sila za opravljanje dela ustvarja z usmerjanjem hidravlične tekočine, tu pa najbolj odgovorno nalogo opravljajo prav črpalke. To je nujna oprema, s katero zagotovimo osnovno funkcijo hidravličnega sistema. Potrebujemo zmogljivo in zanesljivo črpalko, ki bo svoje delo opravljala povsem brezhibno, saj tu gotovo ne želimo sklepati kakšnih kompromisov. Še posebej to velja za večje delovne priključke, ki jih pogosto uporabljamo za kakšno zahtevnejše delo. Ustrezne hidravlične črpalke imajo nadvse odgovorno nalogo, za kar izberemo zanesljivo opremo.

Tudi tu imamo na voljo kar dosti opreme, predvsem je nekaj več povpraševanja po rezervnih delih. Črpalke so namreč vedno aktivne pri delovanju hidravličnega sistema, so tudi na udaru večjih obremenitev in hitro lahko pride do kakšnih težav. Zato popravila pogosto vključujejo prav zamenjavo hidravlične črpalke ali kakšnih njenih delov. Verjetno pa s tem ne bo zelo veliko dela, saj lahko črpalko dokaj enostavno zamenjamo. Tudi stroški niso pretirano visoki, vsaj v primerjavi z drugimi stroški, ki jih lahko prinaša vzdrževanje kmetijske mehanizacije. Glede na to, da prav najbolj zmogljivi priključki za traktor potrebujejo zanesljivo hidravliko, so stroški vzdrževanja takšnega sistema zanemarljivi, saj dobimo izvrstne zmogljivosti in odlično izkušnjo pri uporabi. Hidravlična črpalka skrbi za to, da je prenos sil v hidravličnem sistemu vedno zanesljiv in ponuja nemoteno uporabo delovnih priključkov. Da bi delovanje hidravlike lahko dejansko upravljali, pa potrebujemo še nekaj dodatne opreme.

Hidravlični ventili omogočajo upravljanje delovanja

Sama po sebi hidravlika ne bo v veliko pomoč, če je ne moremo nadzorovati in upravljati. Pravzaprav brez ventilov niti ne moremo sestaviti uporabnega hidravličnega sistema, še več možnosti pa nam ponujajo hidravlični ventili, ki jih je moč prilagoditi specifičnim zahtevam pri uporabi traktorja oziroma kmetijske mehanizacije. Prav ventili so tisti, s katerimi smo dejansko v stiku, tu imamo veliko možnosti, da prilagodimo končno izkušnjo svojim željam. Kaj lahko se izkaže, da bo prav z izbiro pravih ventilov delo s kmetijsko mehanizacijo še veliko lažje in bolj uspešno.

Kaj nam omogočajo hidravlični ventili? To je oprema, s katero upravljamo delovanje sistema. Včasih se hidravlika uporablja za povsem enostaven prenos sile in ima priključek le eno funkcijo. Pogosto pa uporabljamo mehanizacijo, ki omogoča več načinov delovanja in se premika v različnih smereh. Tu moramo hidravliko dobro nadzorovati, da lahko z mehanizacijo uspešno delamo. To nam omogočajo prav hidravlični ventili, ki jih prilagodimo svojim potrebam in zahtevam, ki jih postavljajo priključki.

V poštev pridejo torej tudi posebni ventili, ki nam delo olajšajo. Opremo lahko najdemo v ponudbi dobaviteljev, ki imajo zanimivo zbirko posebnih ventilov za učinkovito delo s hidravličnimi sistemi in priključki. Pri nas ima najbolj prepričljivo ponudbo Klasje, ki skrbi za brezhibno delovanje traktorjev in kmetijske mehanizacije, še posebej pa za hidravlične sisteme, ki potrebujejo posebno oskrbo. Ravno hidravlični ventili imajo velik potencial za tiste, ki želijo z zanesljivim sistemom opravljati zahtevno delo, sploh pri uporabi sodobnih priključkov, ki imajo pogosto posebne zahteve pri povezovanju s hidravličnim sistemom.

Ustrezni hidravlični ventili so torej naravnost nujni za uspešno delo s traktorjem in mehanizacijo. Lahko pa so tudi dobrodošla nadgradnja, poznamo navsezadnje tudi posebne izvedbe, ki nam omogočajo lažje in udobnejše delo. To so med drugim elektronski ventili z enostavnim upravljanjem.

hidravlika