Vrtni traktor zmore več, kot si mislite

traktorji

Katere naprave uporabljate za vzdrževanje okolice svoje hiše? Zelo verjetno je, da imamo za ta namen celo vrsto pripomočkov in naprav, sploh če delamo na kakšnem večjem posestvu. Veliko sicer lahko dosežemo že z dokaj osnovno opremo, a še bolje se obnesejo napredne naprave, ki pokažejo vse svoje prednosti šele ob zahtevni uporabi. Ravno zato se nam mogoče zdi, da vrtni traktor v primerjavi z drugimi sedežnimi kosilnicami nima kakšnih posebnih prednosti. Pravzaprav lahko z dokaj dobrim učinkom na domačih površinah uporabljamo kar samohodne ali pa celo nahrbtne kosilnice. 

A v resnici so vrtni traktorji izredno dobrodošla nadgradnja, če želimo svoje delo opraviti povsem suvereno. Predvsem izstopajo z dodatnimi možnostmi uporabe, s tem močno presežejo tudi zmogljive sedežne in riderske kosilnice. Gotovo bomo lahko s takšno opremo uspešno opravili raznovrstna dela na terenu, s tem pa ne mislimo le na košnjo. Dejansko je vrtni traktor vsestranska naprava za delo na prostem, zato se splača premisliti o tem, kaj takšna oprema ponuja za naše potrebe.

Za večje zelene površine je vrtni traktor naravnost nepogrešljiv

Vrtni traktor skrbi za mnoga opravila na posestvu

Košnja trave je opravilo, s katerim se na terenu najpogosteje srečujemo. To velja že za lastnike kakšnih manjših zelenic okoli hiše, seveda pa bomo še bolj pozorni na to delo v primeru, da imamo nekoliko več prostora ob svojem domovanju. S košnjo bo namreč kar dosti dela, za to pa potrebujemo primerno kosilnico.

Na manjših zelenicah se s pridom uporabljajo kosilnice na nitko, na večjem posestvu pa na takšno opremo ne moremo računati. V poštev pridejo le sedežne kosilnice, ki jih lahko enostavno zapeljemo preko cele parcele. Če imamo pri tem na voljo še mnoge dodatne funkcije, pa bomo napravo še bolje izkoristili. To nam ponuja vrtni traktor, ki je izvrstna izbira v takšnem primeru. Brezhibno opravi z zelenico, nato pa nam ponuja še več drugih dobrodošlih funkcij.

Pravzaprav že pri košnji lahko prilagajamo delovanje naprave. Vrtni traktorji nam omogočajo različne načine košnje in spravila odpadnega materiala. Pogosto imajo že vgrajeno košaro za pokošeno travo, lahko pa material tudi sesekljajo in vrnejo na teren kot gnojilo. Tudi druge značilnosti vrtnih traktorjev so dobro prilagojene zahtevnim uporabnikom, ki želijo imeti dober nadzor nad svojim delom.

Največjo razliko pa naredi vrtni traktor z dodatnimi funkcijami, ki niso vezane na košnjo. Tudi s temi nalogami imamo na večjem posestvu vedno dosti dela. Omenimo recimo spravljanje in pobiranje listja v jesenskem času. Pozimi imamo veliko dela s snegom oziroma s pluženjem, spomladi pa se lotevamo priprave površin za toplejši del leta. Pri vseh teh opravilih nam pomaga vrtni traktor, ki omogoča uporabo raznih priključkov za spravilo listja, pluženje snega in obdelavo zemlje. Ravno tu se izkaže za veliko boljšo izbiro v primerjavi z običajnimi sedežnimi kosilnicami.

Vrtni traktor bomo dobro izkoristili pri raznovrstnem delu okoli hiše

Vrtni traktor je nadgradnja drugih kosilnic

Na voljo imamo sicer še celo vrsto drugih modelov kosilnic. Najbolj primerljive so sedežne kosilnice oziroma rider kosilnice, pri katerih imamo prav tako nekaj prilagodljivosti. A vrtni traktor bo takšno opremo prekosil z dodatnimi funkcionalnostmi, ki jih same kosilnice preprosto nimajo. Če potrebujemo napravo res samo za košnjo trave, potem je sedežna kosilnica morda ustrezna oprema. A pomislimo še na druga opravila, pri katerih bi bili veseli pomoči napredne opreme, in vrtni traktor se hitro izkaže za najboljšo izbiro.

Zanimiva je tudi primerjava vrtnih traktorjev z manjšimi samohodnimi in nahrbtnimi kosilnicami. Mislili bi si, da je vrtni traktor gotovo veliko boljši od teh enostavnih in poceni modelov. A veliko je odvisno od situacije, tudi kosilnice na nitko so recimo lahko zelo prepričljive pri delu okoli hiše. Če imamo manjšo zelenico in pri košnji nismo zelo zahtevni, potem je lahko napredna oprema pač nepotrebna. Z nakupom nahrbtne kosilnice prihranimo, ne da bi bila naša izkušnja veliko slabša. Ne moremo pa teh kompromisov sklepati pri delu na večjem posestvu ali če imamo kakšna posebna pričakovanja.

Kateri vrtni traktor izbrati?

Tudi če se odločimo za vrtni traktor, to še ni dokončni odgovor – na voljo imamo namreč kar nekaj znamk in mnogo modelov, ki lahko dobro opravijo svoje delo. Priporočljivo je izbrati ugledne znamke, ki se pri naprednih napravah najbolje obnesejo. Pri vrtnih traktorjih in pri kosilnicah nasploh je avtoriteta znamka Husqvarna, ki lahko zanesljivo odgovori tudi na potrebe zahtevnejših uporabnikov. To opremo uporabljajo tako profesionalci kot domači uporabniki, saj najdemo v pestri ponudbi zelo dobro prilagojene rešitve za vsako situacijo.

Kosilnice znamke Husqvarna so najboljša izbira zato, ker gre za kvalitetno in zanesljivo opremo. Traktor nas ne bo pustil na cedilu, računamo lahko na to, da bo brezhibno opravljal svoje delo skozi dolga leta. Za profesionalne uporabnike je pomembno tudi to, da imamo dobre garancijske pogoje in možnost servisa, to pri napredni vrtni opremi ni zanemarljivo. Ugledna znamka ima še druge prednosti, s katerimi kupcem olajša izbiro. Tako bomo lahko dobili vrhunski vrtni traktor, ki bo res dobro odgovoril na naše potrebe pri delu.