Zakaj so najboljša drva bukova?

kurjava

Kurjenje na drva je zelo priljubljena opcija, ki jo s pridom izkoriščamo tudi v sodobnih stanovanjih. Zelo dobro se obnese, če imamo dostop do kvalitetnega materiala, ki ga lahko kurimo. Drva lahko enostavno kupimo, še bolje pa je, če imamo morda lasten vir, kjer jih lahko pridobivamo. 

V vsakem primeru pa bomo zelo pozorni na to, da se odločimo za kvaliteten les, ki dobro gori. Različne vrste dreves ponujajo različne lastnosti, na katere moramo biti pozorni. Se pa izkaže, da je zelo dobra izbira za kurjenje bukev, zato so prav drva bukova najboljša možnost za večino uporabnikov ogrevalnih sistemov na les.

Kaj je glavna prednost bukovih drv? Gotovo je to visoka kurilna vrednost, ki ponuja odlične izkoristke in nizke stroške. V primerjavi z drugimi vrstami lesa dobimo za svoj denar veliko več, zato so najboljša drva bukova. Seveda imamo še kar nekaj druge ponudbe, s katero se bukova drva primerjajo, a tudi v drugih lastnostih je bukev pogosto najboljša izbira. Sploh zato, ker imamo na voljo zelo dobro ponudbo na trgu in takšna drva enostavno dobimo po ugodni ceni.

Drva bukova najlažje dobimo v prodaji

Naši gozdovi so zelo dobro posejani z bukvami, tako da je ta les enostavno dostopen. Ponujajo ga praktično vsi prodajalci lesa, vedno bomo prišli na svoj račun, če nas zanimajo takšna drva. To seveda pomeni, da bomo deležni tudi zelo ugodne ponudbe, saj s pridobivanjem, obdelavo in dostavo drv ne bo velikih stroškov. Še sreča, da imamo tako bogato zalogo kvalitetnega materiala, sicer bi imeli z nakupom drv veliko več dela in stroškov. Tako pa lahko drva bukova naročimo kar po spletu in jih dobimo z dostavo na dom, kar je za večino uporabnikov sodobnih kurilnih naprav na drva tudi najboljša rešitev.

Drva bukova imajo tudi to prednost, da jih enostavno kupimo pri trgovcih

Poleg tega pa ima dostopnost bukovih drv še mnoge druge prednosti. Najdemo lahko ponudbo v različnih kakovostnih razredih, tako se razlikujejo tudi cene. Nenazadnje pa o kvaliteti drv odločajo razne lastnosti, ki so relevantne tudi za kurjenje. Pazimo predvsem na to, da imajo drva zadostno starost in so dobro sušena. Če jih imamo možnost sušiti tudi sami, si tu lahko privoščimo kak kompromis in pridemo do ugodnejše ponudbe, ne da bi ogrozili končni izkoristek. Zavedati pa se moramo, da bo treba poskrbeti za skladiščenje in sušenje drv, kar ni vedno dobra opcija.

V prodaji bomo brez težav dobili raznovrstna bukova drva, saj je prav ta lesna vrsta najbolj pogosta in priljubljena pri nas. Iz tega izhajajo mnoge prednosti, ki so vezane na samo ponudbo in nakup drv. A po drugi strani imajo drva bukova tudi svoje prednosti, ki izvirajo iz samega lesa, sploh če jih primerjamo z drugimi vrstami dreves.

Drva bukova in iz drugih vrst dreves

Poslužimo se lahko še mnogih drugih drevesnih vrst, ki imajo prav tako kakovosten les za kurjavo. Malo pa je verjetno, da bomo dobili tako prepričljivo ponudbo, sploh če se osredotočimo na kurilno vrednost in na izkoristke, ki jih ponuja bukov les.

Če se odločimo za drva bukova, bomo deležni odličnega izkoristka, saj ima ta les visoko kurilno vrednost. Sploh v primerjavi z drugimi listavci zares izstopa, saj je bistveno boljša izbira od drugih opcij, recimo gabra. Z bukvami se primerja lahko za drva hrast, ki ima prav tako precej visoko kurilno vrednost in ponuja dobre izkoristke, je pa ta les praviloma nekoliko dražji in ga ne bomo tako enostavno dobili v ugodni ponudbi.

Nekoliko bolj atraktivna je ponudba med iglavci. Ti imajo načeloma višjo kurilno vrednost, kar pa ne pomeni, da bodo boljša izbira za kurjenje. Med najbolj prepričljivimi izbirami je smreka, če lahko dobimo smrekova drva. A te ponudbe je manj in je dražja, zato se še vedno pogosteje odločamo za bukova drva, ki jih lažje dobimo in so cenejša. Razlika v kurilni vrednosti in pričakovanih izkoristkih ni tako drastična, da bi se splačalo zapravljati denar za druge lesne vrste.

Drva bukova in druga lesna biomasa

Lahko pa se drva bukova primerjajo še z drugimi vrstami lesne biomase. Tudi te opcije so dokaj priljubljene, saj se pogosto uporabljajo v sodobnih stanovanjih, kjer imamo možnost uporabljati napredne kurilne naprave. Vedno imamo na voljo nekatere vrste lesa, ki nam omogočajo podobno uporabo kot drva, to so recimo lesni briketi. Lahko pa imamo tudi peči na pelete in drugo biomaso, ki ne sprejemajo polen in briketov.

Drva bukova imajo visoko kurilno vrednost in lahko prekosijo tudi brikete

Spet imamo na voljo raznovrstno ponudbo, tako kot so lahko drva hrastova, bukova, smrekova ali kaj drugega. Tudi peleti in briketi se izdelujejo iz različnih drevesnih vrst, pogosto so kar mešani. Poleg tega imajo morda veziva in dodatke, zato ne moremo povsem zanesljivo reči, katera izbira je najboljša. Tudi kvalitetni peleti so lahko odlična izbira za ogrevanje, čeprav so dražji od drv in zahtevajo posebno opremo. Če lahko dobimo ugodna drva bukova, bo to verjetno kar neprekosljiva opcija, s katero se druge možnosti ne morejo primerjati.