Že poznate vse koristi buč?

vse koristi buc

Med raznovrstno zelenjavo in poljščinami, ki jih redno uživamo, buče verjetno ne pridejo toliko do izraza. Na voljo imamo namreč še številne druge opcije, ki se pogosteje znajdejo na našem jedilniku. Buč smo bolj vajeni v jesenskem času, ko lahko zaidejo tudi na krožnik, gotovo pa jih bomo videli kot dekoracijo okoli konca oktobra, ko je čas za noč čarovnic.

 A škoda bi bilo izpustiti vse dobre priložnosti, ki jih uporaba buč odpira v kulinariki. Iz buč lahko pripravimo mnoge specialitete, s katerimi pridejo do izraza posebne odlike teh plodov. Zelo zanimive pa so nekatere specifične koristi, ki jih pridobimo, če uživamo buče v različnih oblikah.

Buče lahko uživamo na različne načine

 Tudi tisti, ki ne marajo buč, bodo gotovo našli zanimive izdelke, ki bodo zbudili več interesa in lahko navdušijo z drugačnimi okusi, čeprav so izdelani iz buč. Tako bomo prišli do koristnih snovi, ki jih imajo buče. 

Uživamo recimo bučno olje ali pa pražena bučna semena, v obeh primerih imamo zanimiva in neobičajna živila, ki ne spominjajo toliko na same buče. Prav tako lahko najdemo še druge izdelke, ki prinašajo koristna hranila iz buč.

V vsakem primeru pričakujemo bogato hranilno sestavo, ki je značilna za buče. Čeprav teh živil ne uživamo zelo pogosto ali v velikih količinah, bomo vseeno dobro izkoristili vse, kar nam ponujajo. Predvsem gre izpostaviti koristne sestavine, med katerimi izstopajo koristne maščobne kisline, buče pa imajo tudi veliko prehranskih vlaknin. 

buča in pražena bučna semena

Še ena posebnost je relativno visoka vsebnost beljakovin, kar velja predvsem za bučna semena. Med mikrohranili lahko omenimo kalij, železo in magnezij, vse to so pomembni elementi, ki pripomorejo k delovanju telesa. 

Poleg ugodne hranilne sestave pa moramo med posebnimi koristmi buč gotovo izpostaviti še tiste osnovne lastnosti, s katerimi buče v kuhinji najbolj navdušijo. Presenetijo že z zanimivimi barvnimi variacijami, ki popestrijo naše kulinarične specialitete, še bolj prepričljiv pa je bučni okus. Preizkušamo lahko različne učinke, ki jih ima recimo bučno olje, pri tem bomo prepoznali tudi značilno aromo.

Za malico vzamemo pražena bučna semena

Ponudba izdelkov iz buč je precej pestra, tako da bo prišel na svoj račun prav vsak ljubitelj dobre hrane, ne glede na to, kako všeč so mu same buče. Dobimo tudi živila, ki imajo precej drugačen okus, čeprav so izdelana iz buč. Najboljši primer so pražena bučna semena, ki so posrečen prigrizek za vsakogar.

Bučna semena se uporabljajo za različne namene, lahko tudi za pripravo bučnega olja. Če jih rahlo popražimo, pa jih lahko uživamo kot hrustljav prigrizek z ugodno hranilno sestavo. Na ta način nadomestimo nezdrave slane prigrizke in naredimo nekaj dobrega za svoje telo. 

S tem ne bomo veliko žrtvovali, saj imajo tudi pražena bučna semena zelo mikaven okus in so kot nalašč za malico. Običajno uživamo soljena bučna semena, ki se brez težav kosajo s praktično vsemi drugimi slanimi prigrizki, hkrati pa prinašajo mnoge koristi buč, ki smo jih že omenili.

oljarna petovar prazena bucna semena

Da bi bili s takšnim prigrizkom res zadovoljni, moramo imeti kvalitetna bučna semena. Že pripravljene pražene prigrizke včasih nudijo tudi sami pridelovalci buč oziroma proizvajalci raznih bučnih izdelkov. Oljarna Petovar ima zanimivo zbirko izdelkov, med katerimi prevladuje bučno olje, najdemo pa tudi pražena bučna semena in druge mamljive izdelke, s katerimi bomo spoznali posebne prednosti buč in popestrili svojo prehrano.

Tako se nam odpirajo različne možnosti, s katerimi izkoristimo ugodno hranilno sestavo in mamljive okuse buč. Hitro bomo našli živila, ki se nam bodo prikupila s svojimi okusi in aromami, hrustljavi prigrizki pa so tako ali tako že priljubljena izbira za malico. 

Če najdemo pravo ponudbo, bodo tudi pražena bučna semena postala stalnica v našem življenju.