Zobni aparati nudijo več izbire, kot si mislite

zobni aparati

Ortodont nam ponuja odlične rešitve v primeru, da imamo težave s položajem zob v ustni votlini. Takšni problemi so značilni predvsem za otroke in mladostnike oziroma jih pri njih najprej opazimo. Takrat je tudi pravi čas, da stanje popravimo, saj so rešitve najbolj preproste, pričakovani učinek pa je kar najbolj prepričljiv. Takoj bo prišla na misel najbolj značilna ortodontska rešitev, to so zobni aparati. Verjetno si predstavljamo predvsem tako imenovane zvezdice, to je fiksni aparat, ki se pogosto uporablja za preurejanje položaja zob pri otrocih in mladostnikih. A to še zdaleč ni edina možnost, ki jo ponujajo ortodonti.

Tudi sicer imamo pri zobozdravnikih veliko izbire, prav na področju izdelkov za nego zob lahko uživamo poseben nadstandard. Včasih se odločamo za kakšne napredne rešitve, kot jih recimo ponujajo zobni vsadki, lahko pa izkoristimo še druge, večinoma samoplačniške opcije. Posegamo po izdelkih, ki nam ponujajo kar najboljši končni rezultat, običajno se izkaže, da nismo preveč omejeni. Tudi pri aparatih bomo našli kar nekaj izbire.

Kakšni zobni aparati so nam na voljo?

Seveda se običajno odločamo glede na informacije, ki jih dobimo od ortodonta. Za vsakega pacienta je treba pripraviti posebno rešitev, ugotoviti je treba, kakšni zobni aparati sploh pridejo v poštev. Pravzaprav moramo najprej ugotoviti, ali bo sploh potrebno zdravljenje z aparatom, pogosto pridejo prej na vrsto enostavnejše rešitve, ki so lahko že povsem učinkovite. 

Če pa se izkaže, da bomo potrebovali aparat, se posvetimo primerjavi nekaterih različnih možnosti. Največjo razliko delamo med fiksnimi in snemnimi aparati. Ti dve varianti res ponujata precej različne izkušnje, zato se je treba nekoliko poučiti o dejanskih razlikah. Fiksni zobni aparati so zelo učinkoviti in ravno zato priljubljeni za uspešno reševanje težav z zobmi. Pomagajo tudi pri kakšnih bolj zapletenih primerih, saj jih je mogoče zelo dobro prilagoditi stanju v ustni votlini, lahko jih tudi sproti prilagajamo. Res pa je, da so nekoliko bolj nerodni, predvsem jih ne moremo sneti, kar je lahko ovira pri prehranjevanju in govoru.

Fiksni zobni aparati lahko nekoliko motijo pri prehranjevanju in govoru

Snemni zobni aparati so načeloma bolj udobni, lahko jih enostavno snamemo in nas ne ovirajo pri vsakdanjih dejavnostih. Še vedno jih moramo seveda redno nositi, če želimo pričakovati dober rezultat. So pa precej bolj praktični in enostavni, lažja je ustna higiena, ne motijo funkcij ust in zobovja, zato so tudi priljubljeni, čeprav z njimi ne moremo nasloviti vseh težav, s katerimi se pogosto soočamo. Ponujajo nekoliko slabši učinek, a vseeno so lahko povsem prepričljivi, če nimamo res kompleksnega stanja.

Zobni aparati s posebnimi lastnostmi

Če bi se odločali le med fiksnimi in snemnimi aparati, potem bi bila izbira povsem enostavna. A v resnici v obeh kategorijah najdemo celo vrsto izdelkov, ki se še nadalje razlikujejo med seboj. Zato smo zelo pozorni na posamezne izdelke, ki so nam na voljo. Nekateri imajo posebne odlike.

Zelo priljubljeni zobni aparati v zadnjih letih so tisti, ki imajo neopazno zasnovo in zelo diskretno popravljajo položaj zob v ustni votlini. To so tako imenovani nevidni aparati, ki so predvsem med odraslimi pravi hit. Uvrščajo se sicer v nadstandardno ponudbo in so nekoliko dražji, a če tako ali tako izbiramo med samoplačniškimi rešitvami te razlike niso velike.

Običajno gre za komplet snemnih aparatov, ki se pripravijo za posamezne faze preoblikovanja položaja zobovja. Celoten postopek je precej enostaven in udoben, to je preprost aparat, ki nas ne bo motil. Enostavna je tudi ustna higiena, aparat nas ne ovira in vestno ga lahko uporabljamo skozi cel postopek. Ravno zato je tudi precej učinkovit, čeprav se uporablja večinoma le za manjše prilagoditve.

Zobni aparati so skrbno zasnovani in imajo lahko posebne lastnosti

Takšne opcije so vsekakor dobrodošle, saj ponujajo dodatno izbiro, s katero lahko nadgradimo svojo izkušnjo. Predvsem v enostavnejših primerih imamo dobre opcije, s katerimi pridemo do kar najboljšega učinka v svojem primeru. A prav tako so nam na voljo nekatere zelo napredne rešitve pri ortodontih in zobozdravnikih.

Zobni aparati v kombinaciji z drugimi naprednimi rešitvami

Zobozdravniki ponujajo izvrstne rešitve za praktično vsak primer, zobni aparati še zdaleč niso edina možnost za učinkovite prilagoditve zob. Celo vrsto navdušujočih rešitev ponujajo recimo zobni vsadki, ki se uporabljajo za nadomeščanje izpadlih zob, lahko nosijo tudi napredne protetične izdelke.

Tako se lahko namesti proteza na implantatih, ki je idealna opcija celo za brezzobe paciente. Pričakujemo lahko, da bo možno povsem povrniti funkcijo zobovja in seveda tudi izgled lepega nasmeha z belimi zobmi. Tako imajo takšne proteze izredno velik potencial, pa tudi sicer se implantati uporabljajo za posege, pri katerih želimo doseči neprekosljiv učinek. Proteza na implantatih ta efekt najbolj opazno predstavi, lahko pa izbiramo še med posameznimi zobnimi kronami in drugimi protetičnimi nadomestki v primeru, da izgubimo kakšen zob ali se srečamo s kakšno poškodbo ali boleznijo.

Tako lahko vedno računamo, da bodo zobozdravniki in ortodonti znali pripraviti prave rešitve ne glede na težave, s katerimi se soočamo. Pomagajo lahko implantati, zobni aparati in drugi izdelki, ki imajo pogosto nadvse impresiven učinek.