Zvočna izolacija mansarde

Mansarda izdelava

Podstrešni prostori so tradicionalno uporabljani za skladiščenje, ne za bivanje. Zato niso opremljeni z omembe vredno izolacijo, še najmanj pa z zvočno – podstrešje v tej vlogi ne proizvaja nobenih zvokov, ki bi motili stanovalce in okolico, prav tako seveda na skladišče ne vplivajo zvoki okolice. Vse to se spremeni, če nameravamo podstrešje preurediti v mansardo. V tem primeru je nujna dobra zvočna izolacija sten, pa tudi tal in strehe. Le tako bo nastala prijetna in udobna mansarda – izdelava izolacije je pogosto ključni korak na poti do tega cilja, zato se je treba opravilu posvetiti z največjo pozornostjo.

Običajno toplotno in zvočno izolacijo opravimo kar hkrati, saj gre večinoma za isti izolacijski material. Ni pa to nujno, tako da se lahko zvočna izolacija sten, tal in strehe opravi tudi posebej – to je smiselno v primeru, da imamo že urejeno učinkovito toplotno izolacijo, ki je ne želimo po nepotrebnem razstavljati in menjati, bi pa radi nadgradili izolacijo zvoka. Kako enostavna bo ta prilagoditev je povsem odvisno od tega, kaj s tega vidika omogoča mansarda, izdelava izolacije namreč lahko poteka na različne načine. Na eni strani imamo enostavno suhomontažno izdelavo, na drugi pa zidano izolacijo, ki zahteva bistveno več dela. Običajno je možna suhomontažna izvedba, ki je nadvse priljubljena in v mnogih primerih povsem samoumevna odločitev.

Nujna je dobra zvočna izolacija sten in strehe, saj s tem izoliramo zvoke okolja, ki bi motili stanovalce v podstrešnih prostorih. Seveda izolacija deluje tudi v drugo smer, torej v okolico ne bodo uhajali zvoki iz notranjosti. Kaj pa izolacija tal? Ta je ključnega pomena za zagotavljanje miru v hiši, je pa to odvisno od tega, za kaj se uporablja mansarda. Izdelava izolacije tal pride v poštev, če bodo hkrati s podstrešnimi uporabljani tudi drugi prostori v hiši, tako da bi zvoki stopanja in drugih dejavnosti na podstrešju motili stanovalce v prostorih spodnjih nadstropij.